Wednesday 12 December 2012

Noriu bėgti Romoje


Noriu bėgti Romoje



Prieš pradėdamas rašyti šią apybraižą, mąsčiau kaip čia geriau ją pavadinti. Pradžioje kirbėjo noras iškelti ją pavadinimu 'Kaip bėgti Romoje?', tačiau po kurio laiko supratau, kad viskas ką noriu čia aprašyti, o ir iš ko tai gimė - tai tik noras prasibėgti Romoje.

Romą aplankėm su žmona gruodžio pradžioje. Šaltoka, sakysit jūs. Ne, tikrai ne. Priešingai - gaivu! Į Romą išlėkėm varomi vieno, kaip ir daugelis ofisinių padarų - pakeisti aplinką. Na, ir žinokit verta. O dar, jei įsimeti bėgimo batelius, tai jau panašu į gerą prabangą.

Ar tai brangus malonumas? Ne. Viską apgalvojus ir susidėliojus pačiam galima tilpti i lietuvišką minimumą. Tam, kad apžiūrėtumėt Romą, nereikia net pilnos savaitės. Pagrindinius turistų lankomus objektus galima apžvelgti per dvi, tris dienas. 

Apsistojom prie Termini traukinių stoties, į kurią, toks jausmas, kad veda visi keliai :) Na, ir apsižvalgę aplink įsivardinom kelis pagrindinius objektus, kurie tapo vėliau puikiais orientyrais. Koliziejus, žinoma, buvo vienas iš jų.

Dabar apie bėgimą. Oras tikrai puikus ir tas +12C, kuris kybojo ore leido bėgti netgi su šortais. Pagriebiau savuosius Adidas Adizero Tempo ir išlėkiau į trasą.

Ką svarbu įsivertinti bėgant svetimam mieste?

Pradžiai reiktų apsižvalgyti ir nusistatyti pagrindinius orientyrus. Bėgant, kitaip nei einant viskas juda greičiau. Žinau, skamba trivialiai ir jūs puikiai suvokiat, kad bėgdamas žmogus juda greičiau, nei einantis. Tiesa. Tačiau akcentuoju tai dėl to, kad vis greičiau besikaičiantys vaizdai (o jie bėgant Romoje kuo toliau bėgime tuo greičiau keičiasi) gali nuvesti jus į visai nežinomą rajoną  ir nežinomas gatves. Ar tai blogai? Žinoma ne. Na, sakau ne, jeigu jūs ieškote nuotykių. 


Taigi apsižiūrėjome didžiuosius orientyrus, pagal kuriuos galėsime grįžti ten, kur turėtume.

Įsimetėme mažą žemėlapiuką, kuris visalaik praverčia, nes gali būti sulankstomas ir slypėti kišenėje, kai bus visai blogai. 

Įsivertinome atstumą ir pasileidom. 

Bėgant Romoje labai svarbu žinoti, kad kartais užsižiūrėjus į visą jos grožį pamiršti, kad bėgi gatvėje. Kodėl tai svarbu? Na, italai, kaip ir daugelis šiltesnių kraštų žmonių turi savo KET supratimą. Ne tai, kad raudona šviesa ten negalioja. Jie sustos, jei jau užsidegė raudona. Tačiau judantis objektas kartais iššoka greičiau, nei pats suvokia kas įvyko. Tuo metu italai linkę apvažiuoti ir manevruoti aplink viską kas juda.

Šioje vietoje norėčiau paminėti, kad jūsų matomumas nežinomam mieste bus didelis pliusas. Bėgdami neškitės kažką riškaus arba dėvėkite kažką matomo iš toli.

Įsibėgėjome ir pajudėjome. Po kiek laiko pradeda troškinti. Bėgant Romoje vandens nereikia pasiimt. Pamenu, kai pirmą kartą pamačiau italus treniruojantis buvau šokiruotas, kodėl jie nesineša vandens, nors, rodos, bėga tikrai ilgą atstumą. Supratau Romoje. Prie namų, sankryžose ar pan. pas juos sumontuoti maži fontanėliai, iš kurių puikiai galima gerti vandenį.


Atsigėrėm, prasibėgom - džiaugiamės.

Ką verta žinoti?

Būsite ne vieni kelyje. Labai nemažai žmonių bėgioja ir busite pasveikinti, jums nusišypsos ar palinksės galva. Nesidrovėkite. Italai šilti žmonės ir didžiuojasi būdami italais. Atsakykite tuo pačiu.

Jei visisškai pasiklysite išsitraukite mažiuką žemėlapiuką ir priartėję prie pirmo žmogaus, tarstelėję 'Ciao!' durstelkite į objektą, kurios jums reikia, žemėlapyje pirštu. Romoje žmonės pripratę, kad didžioji dalis ten slankiojančių lanksto žemėlapius ir bando suprasti kas kaip. Jums padės surasti kryptį.



Nesineškite nieko sunkaus, bet mobilus telefonas visalaik praverčia.

Būkite matomi. Kas nors išskiriančio jus iš masės, tai tik pliusas jums.

Atsipalaiduokite ir mėgaukitės bėgimu.

Kodėl verta bėgti Romoje?

Jūs išvengsite indų prekeivių, kurie, apima toks jausmas, kad užėmė Romą, kai italai miegojo.
Jūs pamatysite, kaip bėgimo maršrutas gali būti įdomus visą laiką. Romoje nėra vietos, kur jūs nerasit kokio griūvėsio, kolonos, muziejaus, statulos. Roma - miestas paveikslas.
Jūs turėsite įrašą savo bėgimo žurnale, kad bėgote Romoj! Šiais metais bėgimas nuvedė mane daug kur: Vilnius, Druskininkai, Ryga, Berlynas, Roma - tačiau Roma paliko didžiausią įspūdį.
Jei norėsite, jūs galėsite pasiklysti ir gal tai pavirs į nemažą nuotyki:)

Linkiu didelio noro bėgti Romoje ir sklandaus jo įgyvendinimo!




No comments:

Post a Comment