Saturday 28 June 2014

Gediminas Grinius. Golden



Žinia dar gyva ir alsuojanti. Ką tik įvykusiose North Face Lavaredo Ultra Tral varžybose Gediminas Grinius užėmė trečią vietą! Kas čia per bėgimas ir kas čia per Gediminas? Na, jei klausi šių klausimų, tai toliau neskaityk šio įrašo. Nors, priešingai, gal galų gale paskaityk ir atrask tai, kad vyksta visai šalia ir prilygsta antžmogių sportui. 
Gediminas Grinius (toliau trumpumo sumetimais vadinamas Golden) (dėl pačių Golden detalių irgi toliau) šiandien įveikė 119km su 5850m sukilimu ir stojo ant prizininkų podiumo. Įdomu tai, kad pusė facebook post'ų rašo kažką panašaus į: 'Lietuva jau trail running žemėlapyje', 'Šaunuolis Gediminas, dabar žinos kas ta Lietuva' ir pan. Ne, brangieji. Mes nelaimėjom. Taip, kaip nelaimim, kai LT krepšinio rinktinė laimi varžybas. Nugalėtojas čia vienas - Golden. Jis išdegino savo kojas, drožė širdį, alsavo kalnų oru, kurio kartais trūkdavo ir gaudė save, kad nenuslystų ir nesusižalotų pavojingoje trasoje, kai kūnas pavargsta ir labai sunku išlikti stipriam. Na, jei kažkiek atlaidžiau pasižiūrėjus, tai nugalėtojas gali stoti ant pakylos kartu su palaikančia komanda, kuri maitinėlėse ji atstato, paguodžia, pabara ir paleidžia vos ne kaip naują judėti toliau. Tuo laimėjusių ratas ir pasibaigia. Jei būti visiškai priekabiam, tai Golden dabar yra lenkų komandos Inov8 narys, tai net iš Lietuvos žymėjimo žemėlapyje aspekto dar pasitikslinkime, ar ne Lenkija bus dabar žinoma. Ukmergiškis Golden tuo tarpu išlieka labai žmogiškas ir padėkoja už palaikymą. 
Kas man dar labai 'patiko' tai tokie komentarai, kaip 'Gediminas prie Anton Krupicka'. Skamba labai lietuviškai. Visą lyderių trejetą net galima išvardinti taip: Antanas, Mykolas, Gediminas. Tik va ir vėl klystame. Ne Gediminas prie Antano, o Antanas prie Gedimino. Aiškindamas šį aspektą norėčiau akcentuoti sąvoką Golden. 
Labai keista, kai Golden tu tampi tik tada, kai jau esi Golden. Niekam neįdomu, kad tu augi nuo basic iki bronze, silver ir tuomet jau Golden. Niekas nesidomės ir net nepasakys tau gero žodžio, jei tu esi šalia Golden, bet ne Golden. Sakysit, ką čia pradėt domėtis kiekvienu mėgėju? Tame yra tiesos. Tačiau šiuo atveju Golden jau senokai Golden. Dar prieš tris metus atsimenu pradėjau stebėti, kaip auga Gedimino Golden statusas. Kuriamas brand'as, blog'as, facebook puslapis ir t.t. Paminėsiu, kad į kalnų ožius aš pretenduoju tik šiais metais, o tai reiškia, kad nei pusės Golden istorijos manęs nepasiekė. Dar daugiau, kol aš esu žalias ir išbandinėju naujus potyrius kalnuose, vis prisimenu, kaip Golden skrido pro mane Baltic Cup 100km bėgime ir sudaužė LT 100km plento rekordą. Puikiai atlikta ir be jokių klausimų priekaištų. Jau tada supratau, kad nebėgi tokiu tempu ir tokiu rezultatu 100km, nebent esi Golden. Kur link suku? 
Gediminas jau senokai Golden, bet ar pakeliui ištarėt bent vieną gerą žodį ir ar pasakėt, kad juo didžiuojatės? Visas kelias iki šiadien nueitas šeimai atliekant support komandos vaidmenį, keliems geriems žmonėms prisidedant prie idėjos ir sudeginant tūkstančius kalorijų bei nuolat patiriant miego trūkumą (Ultra style).
Tai kodėl gi mes jaučiamės tokie nusipelnę? Turbūt labai nesudėtinga prirašyti pergales sau ir labai sunku palaikyti tą, kuris nelaimi, nebaigia trasos ar nešmėžuoja elito sąrašuose. Dar daugiau, kai jau Golden matomas nuotraukose ir apie jį rašomą oficialiam puslapyje, tuomet visi tampa ekspertais ir prapliumpa liaupsinti, bei girtis, kad oooo va pagaliau jis pavarė.
Ne.

Golden pavarė dar tada, kai tu nebėgai trail'o. Kai tu nebėgai išvis. Kai tu gal net nežinojai, kas yra bėgimas. Tokia bazė, kaip Golden todėl ir yra Golden, kad statoma nuo basic iki bronze, silver ir sulydoma, kad taptų solidžiu metalu. Prie Antano Golden stovi jau senokai, tik nereiktų pamiršti, kad Antanas Krupickas būdamas 12-os nubėgo savo pirmą maratoną (jei tai nėra tik koks urban mitas) ir jau senokai yra finansuojamas rimtų sponsorių. Pridėkime tai, kad treniruotis turi idealias sąlygas, nes gyvena iš to ką daro ir daro tai ten, kur gyvena. Nenoriu, kad toks liaupsinimas nuskambėtų, kaip skundas, kad va mes tai neturim kur treniruotis ir niekas mūsų nefinansuoja. Deja, tame yra dalis tiesos. Žinau, kaip sunkiai Golden buvo derinamos sponsoriavimo sąlygos ir kaip sunkiai reikėjo dirbti, kad būtų ten kur yra. Teko susidurti ir su dalim istorijos, kur vienintelė LT normali Utra interpretuojama kažkaip kreivai ir kažkodėl jos rezultatai vos ne paliekami ant lapo ir padedami į stalčių, o ne klijuojami šalia kitų lengvosios atletikos pasiekimų. Taip, ne maratonas yra sunkiausia lengvosios atletikos šaka. Kol kas šį vaidmenį atlieka 100km bėgimas. Maratone mes. Ultros. apšilinėjam, o va toliau jau prasideda smagumai. Tiesa, įvardinau čia save Ultra ir net sustojau. Rašydamas apie Golden, jaučiuosi oi koks mažutis ultriukas, kad net kažkiek gėda. Bet ne apie tai. Įvertinant sąlygas, kurias mes turim, finansavimą, kurį mes gaunam ir noro stiprumą, kurio niekaip neužmuša anksčiau minėtos aplinkybės - galiu pasakyti, kad Antanas jau senokai stovi prie mūsų. Jis nežino, kad sunkiau gaunasi užlipti į kalną, sunkokai gaunasi surinkti centus kelionei į brangias varžybas, bet tai padaroma. Padaroma iki tokio lygio, kad varžybom pasibaigus vienas mūsų tampa Golden ir va čia Antanas gauna garbės pastovėti ir nusifotografuoti prie jo.

Ko galima iš to išmokti? Atsitraukus ir palikus tą akimirką, kur tik kirtus finišą vienam iš mūsų mes staiga visi pasijaučiam Golden, galėtume pasižavėti, kad tai yra padaroma. Neprašau sudievinti, nes čia jau kitoks išsigimimas dažnai būdingas bėgimo sektoms. Priešingai, prašau įvertinti Golden dar tada, kai jis nėra Golden, o stengiasi remtis pavyzdžiais, mokytis iš jų ir gal net vieną dieną juos lenkti. Prašau dar ir to, kad būtų pagerbti ir paremti tokie Golden, kurie darbuojasi būdami vieninteliu pavyzdžiu ir įrodymu, kad tai pasiekiama. Kažkur giliai aš vis dar svajoju, kad kažkada priartėsiu prie Golden laiko Baltic Cup 100km, o ne atsiliksiu 4val... Tik va šiai dienai aš jį laikau visiskai antžmogišku bėgiku ir itin žmogišku žmogumi kompanijoje.
Pridėsiu trumpai tiem, kas skaito Golden blog'ą ir man sako, kad jis skamba 'pasikėlęs'. Pasižiūrėkit žemiau mano parinktą bėgimų išklotinę (čia tik už 2013) ir suprasit, kad Golden tonas nėra pasikėlimo, o kruvino darbo ir pasitikėjimo savimi vedamas.

Trumpai apie viską? Gediminai, You are Golden! 

P.S.
Ne tik įkvėpimas, bet ir pavyzdys. Kas ten žino, gal vieną dieną turėsi šalia grupelę įdomesnių bėgikų, kurie galės palaikyti tau kompaniją treniruotėse :)

P.S.S.
D2G2 fb: https://www.facebook.com/GriniusGediminas
D2G2 blog: http://d2g2.wordpress.com/

Pala, o žinai toki Andrių Ramoną?

Išklotinė:
(Užmeskit akį į Baltic Cup ir 50km split'ą. Šiai dienai aš nesuvokiu, kaip galima tokiu tempu laikyti 50km)


28.09.2013

Beskidy Ultra Trail (BUT) 85km
85km 10:35:38 h
Grinius, Gediminas
Hq Mnc Ne / Sviesos Kariai 
Overall: 1 M: 1
Cat MHK: 1



07.-08.09.2013
Bieg 7 dolin - 100 km Ultramaraton
100km 9:02:50 h
Grinius, Gediminas
Hqmnc Ne / Sviesos Kariai 
Overall: 2 M: 2
Cat MHK: 1



17.08.2013
Bieg Ultra Granią Tatr 70 Km
70km 10:54:57 h
Grinius, Gediminas
*PL-Szczecin 
Overall: 9 M: 8
Cat MHK: 2



20.07.2013
Baltic Cup 100 km
100km 7:07:19 h
Grinius, Gediminas
Hqmnc NE / Sviesos Kariai 
Overall: 1 M: 1
Cat MHK: 1



20.07.2013
Baltic Cup 100 km - 50km Split
50km
3:26:56 h
Grinius, Gediminas
Hqmnc NE / Sviesos Kariai 
Overall: 1 M: 1
Cat MHK: 1



06.07.2013
Maraton Gór Stołowych
46km 4:10:26 h
Grinius, Gediminas
Hqmncne 
Overall: 3 M: 3
Cat MHK: 2



22.-23.06.2013
Zugspitz Ultratrail
100km 12:39:12 h
Grinius, Gediminas
Hqmnc NE / Sviesos Kariai 
Overall: 9 M: 9
Cat MHK: 5



25.05.2013
GutsMuths-Rennsteiglauf
72.7km 5:31:21 h
Grinius, Gediminas
Overall: 4 M: 4
Cat MHK: 2



27.-28.04.2013
IAU 100km EC Belves
100km 7:27:54 h
Grinius, Gediminas
Team Lithuanie 
Overall: 22 M: 22
Cat MHK: 10



27.-28.04.2013
100 km du Périgord Noir, Belves - Open race
100km 7:27:54 h
Grinius, Gediminas
Overall: 25 M: 25
Cat MHK: 10
2013

No comments:

Post a Comment